WhatsApp'ta PaylaşFacebook'ta Paylaş

Hakkımda

Hakkımda | BESKARIŞ KÖYÜ

Ben Kimim?

Beşkarış köyünün bilinen tarihi, tarih öncesine dayanır. Bunuda köy içinde bulunan beşkarış höyüğünden biliyoruz. Beşkarış höyüğü anadolunun bilinen en yaşlı höyüklerinden birisidir.höyük tüm yıpranmalara karşılık yaklaşık 25 – 30 metre yüksekliğinde ve 200 m2 yarı çapında yer kaplamaktadır.köyün %50 yerleşimi höyük üzerindedir.köyün adıda cumhuriyetin ilk yıllarına kadar beşkarış höyüğü olarak geçmektedir günümüzden 7000 yıl önce yaşamış friglerde burada yaşamıştır.bunuda asma kayalardaki şapellerden ve kaya mezarlarından biliyoruz.beşkarış köyünün yazılı tarihi roma dönemine dayanır.çevreden bulunan ve kazılarda çıkan 4 başlı tanrıça heykeli , sunak ve mesafe taşlarından anlıyoruz.bu buluntular şu anda kütahya arkeoloji müzesinde ve hava er eğitim tugayı müzesindedir.


1881 yılında bölgeye gelen ingiliz gezgin ’’ profesör arkeolog ramsay’’ a göre beşkarışın ilk adı roma döneminde bir kent merkezidir. Adıda ‘’tottia’’ dır. Yolların kesiştiği yer anlamına gelir.’’ramsay’’ a göre romanın birinci kral yolu liman şehri efesten başlar.beşkarıştan geçerek sinop limanına kadar uzanır(kaynakça: anadolu tarihi coğrafyası-ramsay).


12.yy da yaşamış olan hacı bektaşi veli ye göre beşkarış adını burada boyu 5 karış olan bir rum beyinden alır. Bölge bu rum beyinin hükmü altındadır.ve islamiyet bu bölgede bir türlü kabullenilmemektedir.hacı ı veli en yakın postişinlerinden çok sevdiği ‘’resul baba’’yı islamiyeti kabul ettirmek ve yaymak için pek çok kerameti ile beşkarışa gönderir.gönderirkende ‘’resulüm seni buradan alır bir yerlere kodururuz orası rum diyarı beşkarıştır.bundan sonra senin yurdun orasıdır orada kırpık çalıda bir klise kalıntısı vardır.eşeğini kurt yiyecek mezarında orada olacak’’ der.resul babanın türbesi anılan yerdedir.türbenin mimarisinden selçuklu yapısı olduğu anlaşılmaktadır.yapıldığı yıllarda kubbeli olan yapı şu anda çatı örtülüdür.kitabesi yoktur.osmanlı vakıf kayıtlarında resul baba vakfının çok geniş arazi kayırları var ise de bugün hiçbirisi yoktur,köyün içinde resul babanın postişinlerinden olduğu tahmin edilen 3 adet türbe ve bir çilehane vardır.bunların adı’’ kurbanoğlu ismail dede’’ , ‘’hüdai dede’’ ve ‘’ümmet dede’’ dir. Ayrıca tekke odası olarak bilinen bir oda da mevcuttur.


17. Yy da osmanlı vergi kayıtlarında beşkarış çevresinde bugün yerleşim olmayan pasanköy, karaköy ve kırka adlarına raslanmaktadır. Bu köylerin eşkıya baskınları ve kuyucu murat isyanlarından dolayı beşkarış köyüne gelip yerleştikleri kulaktan kulağa gelen bilgidir.


beşkarışa ilk okul 1929 da açılmışır. İlk şose yol 1963 de .elektirik ise 1969 da gelmiştir.1947 yılında köy enstütülerine bağlı olarak açılan demircilik ve marangozluk okulu pek fazla faaliyet gösteremeden kapanmıştır.


beşkarış köyü yunan işgalinde ve istiklal savaşımızda önemli olaylara sahne olmuştur. Zulüm ve yağmayı en ağır yaşayan köydür. Beşkarış kurtuluş savaşında büyük taaruz hazırlıkları sürerken 2. Ordu krargahını buraya taşımış ordu karargahı olarak mustafa yakacanın ‘’deli mustafa’’nın konağı kullanılmıştır.2.ordunun komutanı yakup şevki paşadır.


29 ağustos 1922 sabahı suvari kuvvetleriyle beşkarışa gelen kolordu komutanı fahrettin altay paşa da köyün misafir perverliğinden ve askerlerine gösterilen ilgiden memnuniyetini hatıratlarında memnuniyetle belirtmiştir.hatta 29 ağustos gecesi yunan bozgunları köye zarar verebilir diye 2 devriye asker bırakmıştır.bu askerlerde yunanlıların köyü yakmalarını önlemiştir.


köy hudutları içinde pek çok ören yerlerine rastlanmaktadır.bunlar idris ören gevur mezarı,gevur evleri,kırka ,karaköy ve pasanköydür

Paylaşım ButonlarıWhatsApp'ta PaylaşFacebook'ta Paylaş